Striper Talk Striped Bass Fishing, Surfcasting, Boating

     

Left Nav S-B Home Register FAQ Members List S-B on Facebook Arcade WEAX Tides Buoys Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read Right Nav

Left Container Right Container
 

Go Back   Striper Talk Striped Bass Fishing, Surfcasting, Boating Main Forum Boat Fishing & Boating

Boat Fishing & Boating A new forum at Striped-Bass.com for those fishing from boats and for boating in general

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 09-01-2017, 07:55 PM   #1
fish raptor
Registered User
iTrader: (0)
 
fish raptor's Avatar
 
Join Date: Sep 2013
Location: Burnt Hills, New York
Posts: 250
Mercury XS 250 (Water Pressure gauge issue)

My new Bass boat has a 250 XS Merc on it.

1st time out water pressure gauge worked.

2nd time out I noticed after a while (not immediately) that water pressure gauge on Zero although Tell tale was pissing water and no buzzers.

My boat has the actual water tube (not electrical) connection on back of water pressure gauge. It is black in color and I traced it back to motor and it appears to connect to a gray small hose that goes to motor.

Was told to disconnect black hose in motor and and blow light air into hose to see if gauge moves/registers. Have not done this yet.

Also told to look for kinked hose but all looks good.

Question:

Is water coming out of tell tale confirm actual motor is getting water or can tell tale be pissing and somehow water not making it to motor ? Ie. is the tell tale the "end of the line" for flow....

Can I "lightly" blow back on gray hose in hopes of "unclogging" whatever might be blocked ?

Was thinking of disconnecting the black horse inside motor where it connects to gray hose and running motor with ear muffs to see if water peed out end of gray hose ?

Can anyone give me an info on what steps I can try to resolve problem ? Any help would be most appreciated. I could take it to dealer but it might be something super simple and happen down the road and I would like to be able to try to solve myself.

Motor only has 100 hours on it.
fish raptor is offline   Reply With Quote
Old 09-02-2017, 07:15 AM   #2
piemma
Very Grumpy bay man
iTrader: (0)
 
piemma's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Location: Rhode Island
Posts: 8,429
Blog Entries: 2
Quote:
Originally Posted by fish raptor View Post
My new Bass boat has a 250 XS Merc on it.

1st time out water pressure gauge worked.

2nd time out I noticed after a while (not immediately) that water pressure gauge on Zero although Tell tale was pissing water and no buzzers.

My boat has the actual water tube (not electrical) connection on back of water pressure gauge. It is black in color and I traced it back to motor and it appears to connect to a gray small hose that goes to motor.

Was told to disconnect black hose in motor and and blow light air into hose to see if gauge moves/registers. Have not done this yet.

Also told to look for kinked hose but all looks good.

Question:

Is water coming out of tell tale confirm actual motor is getting water or can tell tale be pissing and somehow water not making it to motor ? Ie. is the tell tale the "end of the line" for flow....

Can I "lightly" blow back on gray hose in hopes of "unclogging" whatever might be blocked ?

Was thinking of disconnecting the black horse inside motor where it connects to gray hose and running motor with ear muffs to see if water peed out end of gray hose ?

Can anyone give me an info on what steps I can try to resolve problem ? Any help would be most appreciated. I could take it to dealer but it might be something super simple and happen down the road and I would like to be able to try to solve myself.

Motor only has 100 hours on it.
JMO but with only 100 hours on it, why isn't it covered by warranty and if it is, why screw with it. Take it to the dealer.

I'm done
piemma is offline   Reply With Quote
Old 09-02-2017, 07:32 AM   #3
Nebe
Registered User
iTrader: (0)
 
Nebe's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: newpawht
Posts: 19,547
If water is coming out, it's doing its job.
Posted from my iPhone/Mobile device
Nebe is offline   Reply With Quote
Old 09-02-2017, 12:12 PM   #4
fish raptor
Registered User
iTrader: (0)
 
fish raptor's Avatar
 
Join Date: Sep 2013
Location: Burnt Hills, New York
Posts: 250
Quote:
Originally Posted by Nebe View Post
If water is coming out, it's doing its job.
Posted from my iPhone/Mobile device



thats what i was told but having a "working" gauge is peace of mind and i dont have to continue to look back at tell tale to see if it is pissing...

per piemmas advice wonder if it would fall under warranty...but not if faulty gauge for sure....
fish raptor is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2017, 10:05 AM   #5
bloocrab
Callinectes sapidus
iTrader: (0)
 
bloocrab's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Posts: 5,882
From time to time my gauges "stick"....not sure if it's due to humidity or not, but a slight tap or thumb on the gauge itself, and it sometimes pops right up and registers correctly....sometimes not.
As long as I have water peeing out the hole, I'm happy.

...
bloocrab is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 04:54 PM.


Powered by vBulletin. Copyright 2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Please use all necessary and proper safety precautions. STAY SAFE Striper Talk Forums
Copyright 1998-20012 Striped-Bass.com